Cicle sobre la memòria històrica per a obrir el debat sobre el passat – Sala Escalante Centre Teatral

Notícies

Cicle sobre la memòria històrica per a obrir el debat sobre el passat

Cicle sobre la memòria històrica per a obrir el debat sobre el passat

La memòria històrica ha trobat en el teatre un mitjà on expressar-se i obrir el debat entre la població. És per això que des de l’any passat, el Teatre Escalante ha inclòs entre la seua programació un cicle per a adults entorn d’aquesta reflexió sobre les ferides encara obertes de la Guerra Civil. Del 25 al 27 d’octubre, el projecte Escalante es trasllada a la Sala Matilde Salvador per a evocar veus anònimes i destacades de represaliats del règim franquista. El teatre dóna veu al poeta Miguel Hernández, a la miliciana anarquista María La Jabalina i a les preses que van fer de la seua dignitat un manifest de resistència revolucionària durant la postguerra.

“El teatre pot aportar emoció i reflexió per a cicatritzar les ferides encara obertes. Tal vegada és més fàcil reflexionar des de l’emoció, des de les històries quotidianes, aquelles que tenen nom i cognoms. Com diu Juan Mayorga el teatre és el lloc idoni per a examinar el món amb ull crític”, considera el director artístic de Teatre Escalante, Josep Policarpo.

Aquesta edició, la proposta es trasllada al mes d’octubre a fi de coincidir amb el Congrés internacional d’estudis històrics sobre la Guerra Civil espanyola, organitzat per la Universitat de València i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació, i destinat a reflexionar i debatre sobre diferents aspectes del conflicte que va viure el nostre país entre 1936 i 1939.

‘María la Jabalina’, de Companyia Hongaresa de Teatre.
Inaugura la proposta Hongaresa de Teatre amb María La Jabalina. En una espècie de teatre documente, Lola López dóna veu a una miliciana anarquista nascuda en Port de Sagunt i afusellada per la dictadura en 1942.

 

L’endemà, 26 d’octubre, pren el relleu Pilar Martínez en Las madres presa. El monòleg adapta un text autobiogràfic de Manuela Ortega on l’autora rememora l’episodi que va canviar per sempre la seua vida: l’entrada a la presó de la seua mare per encobrir els maquis

Finalment, Crit Companyia de Teatre planteja el 27 d’octubre, en Miguel Hernández, después del odio, un viatge a través de la vida i l’obra del poeta d’Oriola.